Еврокомисар зове за твърдост към Русия за Южен поток
Еврокомисар зове за твърдост към Русия за Южен поток / снимка: БГНЕС

Европейската комисия призова държавите членки на ЕС да се покажат твърди и единни пред Русия след спирането на строежа на газопровода "Южен поток", за да принудят Газпром да спазва европейското право, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

"Не Комисията е лошата. Ние прилагаме правилата, които вие одобрихте", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, обръщайки се към министрите на енергетиката на 28-те държави членки, които провеждат среща в Люксембург.

"Руснаците познават много добре европейските правила, но не ги приемат. Не трябва винаги да се огъваме пред руснаците, за да им доставим удоволствие. ЕС трябва да говори на един глас", допълни Йотингер. Той призова италианските власти да не се оставят Русия да диктува политиката им.

Проектът "Южен поток" е ръководен от консорциум между руския газов гигант Газпром и италианския енергиен гигант ЕНИ. Той беше стартиран през 2012 г. от руския президент Владимир Путин и трябва да свързва Русия с България през Черно море, заобикаляйки Украйна, след което продължава към Гърция, Италия, Сърбия, Унгария, Словения и евентуално Австрия.

Газпром се надяваше газопроводът да заработи през 2015 г. с капацитет от 63 милиарда куб. м. на година или колкото газовите доставки за ЕС, преминаващи транзитно през Украйна. Но ЕС нареди замразяването на проекта в държавите от ЕС, докато сключените с Русия двустранни споразумение не бъдат приведени в съответствие с европейското право.

"Ние настояваме европейското право за публичните пазари, опазването на околната среда и конкурентноспособността да бъдат спазени", заяви Йотингер.