Екоминистерството: Още имаме претенции към „Кремиковци”
Екоминистерството: Още имаме претенции към „Кремиковци” / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Все още имаме претенции към „Кремиковци” и неизпълнение от негова страна на изискванията за опазване на околната среда. Това каза заместник-министърът на Околната среда и водите Чавдар Георгиев, след като връчи комплексни разрешителни на 10 предприятия. Дали „Кремиковци” ще получи комплексно разрешително ще се разбере в края на процедурата по подготовката на проекта за решение, допълни той.

Не мога да знам какво ще се случи с Кремиковци, ако синдикатите представят точна информация, че предприятието няма да отговаря на изискванията до края на октомври, категоричен беше Чавдар Георгиев. „Ние правим всичко възможно, оценявайки значението на този оператор за икономиката на нашата страна, оценявайки социалните проблеми, които би създало неговото затваряне, да съдействаме, те да се приведат в съответствие”, каза Георгиев.

По думите на Георгиев, месечната санкция за предприятието е на стойност от 107 799 лева. 1,5 млн. лева, пък са задълженията на „Кремиковци” за миналата година. Има и други санкционилани предприятия, допълни министърът.

Според Георгиев ВиК имат задължение да внесат продуктова такса за потребление на воден ресурс, която все още не са изплатили.

437 броя санкции за замърсяване е наложило министерството за миналата година. Санкциите са на обща стойност от 4, 892 млн. лева, като 35 % от тях за взети от Агенцията за държавни вземания.