Държавата ще помага на бедните семейства за саниране на жилищата им
Държавата ще помага на бедните семейства за саниране на жилищата им / снимка: БГНЕС
Държавата ще помага на бедните семейства за саниране на жилищата им
63714
Държавата ще помага на бедните семейства за саниране на жилищата им
  • Държавата ще помага на бедните семейства за саниране на жилищата им

Държавата ще подпомогне бедните семейства, които желаят да кандидатстват по програмата за саниране на сгради чрез европейско финансиране, като осигури нужните им 25 процента съфинансиране. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева след днешното заседание на правителството, на което бяха одобрени допълнителни средства от бюджета на министерството, предназначени за това подпомагане. Молбите за отпускане на финансовата помощ могат да се подават след празниците, допълни Захариева.

Изчисленията показват, че при саниране енергийните разходи намалят от 40 до 60 процента, напомни Захариева. По думите й условията за кандидатстване са изключително лесни - към постановлението има приложено заявление с лесни за попълване документи, така че всеки сам да може да ги попълни и подаде в регионалното министерство. Комисия във ведомството, назначена със заповед на министъра, ще прецени дали подалият заявлението отговаря на условията да получи помощта.

Условията за помощта са доходът на член от семейството да е под 310 лева, а когато в семейството има човек с трайна нероботоспособност, самотен родител или дете с хронично заболяване, то границата за дохода е 400 лева на член от семейството. Освен това съответното семейство не трябва да има друг имот, от който да може да получава доходи.