Държавата не носи отговорност за препродажба на наши военни изделия
Държавата не носи отговорност за препродажба на наши военни изделия / БГНЕС

Препродаването на български военни изделия на трети пазари е спекулация и не е отговорност на държавата ни, каза в Сопот министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той уточни, че тези изделия се продават от наша страна с много ясен сертификат от комисията по експортен контрол за краен потребител и това, по думите му са държави, в които не са водят конфликти. Според международното право те поемат ангажимента, тъй като в сертификата ясно е записано, че не бива изделията да бъдат препродавани, посочи Лукарски.

България и Франция са сред основните доставчици на оръжие за Египет

Министър Лукарски бе във ВМЗ - Сопот по повод отбелязването на 80 години от създаването на завода. Той разгледа обновената музейна сбирка и заедно с директора Иван Гецов откри паметник по случай годишнината.

Пред журналисти министърът каза, че са подновени стажантските програми, по които да подготвят на ниво средно образование кадри за ВМЗ - Сопот. Според него това се извършва в контекста на намеренията да се създаде дуална система за обучение. Иван Гецов допълни, че от тази учебна година в СОУ "Ген. Вл.Заимов" в Сопот се открива една паралелка за нуждите на ВМЗ, още една ще има и в гимназията в Карлово. Той уточни, че завода има нужда най-вече от кадри за различните видове обработки на металите.

Америка купувач №1 на българско оръжие, заяви депутат от левицата

На въпрос на журналисти за пазарите на изделията на ВМЗ Божидар Лукарски отговори, че откакто заводът бележи възход, от миналата година, е в процес на подписване на нови договори. Директорът добави, че договорите осигуряват работа до 2018 година. За първото тримесечие на тази година заводът е отчел 94 милиона лева приходи, от които 38 милиона лева е печалбата, коментира Гецов. Като най-продавани изделия той посочи противотанковите, а след тях, в съотношение 2:1, са противопехотните изделия.