Дунав мост 2 допринася за търговския обмен между България и Румъния
Дунав мост 2 допринася за търговския обмен между България и Румъния / снимка: DarikSky.bg

Тенденцията за увеличение на търговския обмен между България и Румъния се затвърждава, а за това допринася и новият мост над Дунава между Видин и Калафат, коментират румънски представители и медии, цитирани от БТА.

Статистиката показва, че Румъния е сред основните търговски партньори на България, заемайки пето място след Германия, Италия, Турция и Гърция.

Данните на НСИ към средата на миналата година сочат, че общият търговски обмен между България и Румъния достига 767,09 млн. евро, а салдото на външнотърговския баланс е 77.97 млн. евро в полза на Румъния.

"За увеличаване на търговския обмен между двете страни с нарастване на румънския износ за България от 9,5 на сто и увеличение на българския износ към Румъния от 6,1 на сто допринесе и новият мост при Видин-Калафат. Съоръжението е голямо предимство за икономическото развитие в района", смятат членове на Търговско-промишлената камара в южния румънски окръг Долж.

"Таксите за преминаване са приемливи за бизнеса, при положение че са около една трета от тези, които се взимаха преди за преминаването на реката с ферибот", казва директорът на Камарата в Долж Габриел Тоадер.

От Българо-румънската търговско промишлена палата отбелязват, че регистрираният ръст на румънския износ за България през миналата година от 9,5 на сто затвърждава тенденцията към увеличение на румънския експорт към нашата държава, който достигна рекордно ниво през 2012 година.