Dow Jones се срина, световните пазари под напрежение
Dow Jones се срина, световните пазари под напрежение / netinfo

Борсов срив, колапс на пазарите, са само част от епитетите, които днес се използват за движението на световните пазари - стокови, валутни и най-вече капиталови.

В Съединените щати за пръв път от четири години индустриалният индекс Dow Jones Industrial падна под ниво 10 000 пункта, след като към 20.00 ч. българско време губи 4.81% до 9 829 пункта, а го следва широкият S&P 500, който изтрива цели 5.48% до най-ниското си ниво от ноември 2003 г. от 1 038 пункта. Най-големият губещ обаче е NASDAQ COMPOSITE INDEX със спад от 6.07% до 1 829 пункта.

На валутните пазари пък еврото отчете най-лошия си ден спрямо щатския долар от въвеждането на единната валута през 1999 г., заради задълбочаващата се финансова криза в Европа, която принуди няколко правителства вече да предприемат мерки за гарантиране на влоговете на вложителите. Единната валута падна за пръв път от август миналата година под $ 1.35, като еврото се понижи до $ 1.3472 за 1 ?.

На стоковите пазари петролът се срина под $ 90 за барел за пръв път от февруари, заради опасенията от задълбочаване на кризата и свиване на потреблението, при това, след като през миналата седмица черното злато вече загуби 12% от стойността си. Тази вечер на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 88.93 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент поевтиня до $ 84.30 за барел.

Световната финансова криза продължава да повишава напрежението на световните финансови пазари. Борсите в Азия, Европа, САЩ и Южна Америка отбелязаха силни спадове на фона на новините за различни изкупувания, държавни помощи за банкови институции.

Водещата френска банка BNP Paribas („Бе Ен Пе Париба”) ще поеме контрол над отделите на Fortis („Фортис”) в Белгия и Люксембург, съобщи Bloomberg.

BNP Paribas ще купи 75% от банка Fortis в Белгия за 9 млрд. евро в акции и 5.5 млрд. евро в брой, като ще придобие и белгийските застрахователни операции, каза белгийският премиер Ив Льотерм, пише DarikFinance.bg. Френската банка ще стане собственик и на 66 на сто от люксембургския бизнес на Fortis. В замяна белгийската държава ще придобие дял от 11.6% в BNP Paribas, а Люксембург ще получи 1.1% от акциите на френската банка и след като сделката бъде финализирана.

Съгласно условията на сделката, Fortis ще отдели портфейл от структурирани финансови активи на стойност 10.4 милиарда евро в отделно поделение. Fortis ще има дял от 66% от този портфейл, белгийското правителство 24%, а BNP Paribas 10%. Fortis също така ще запази и международния си застрахователен бизнес.

Германското правителство, централната банка на страната и консорциум от частни банки са постигнали съгласие за отделяне на 50 милиарда евро за решаване на проблемите с Hipo Real Estate ("Хипо Риъл Истейт").

В Италия най-голямата по отношение на активите банка на Апенинския полуостров UniCredit (”Уникредит”) обяви, че бордът на директорите на най-голямата по активи италианска банка UniCredit („Уникредит”) одобри плановете за допълнително привличане на капитал.

Банката планира да привлече до 6,6 милиарда евро до началото на 2009 г. UniCredit планира да емитира нови акции на сума 3,6 милиарда евро, с които ще бъдат погасени дивидентите, подлежащи на изплащане в края на 2008 г. Освен това, банката възнамерява да пусне конвертируеми ценни книжа на стойност 3 милиарда евро.

Късно следобед в понеделник италианският премиер Силвио Бурлускони увери, че ръководителите на ЕС ще вземат всички необходими мерки, за да запазят стабилността на финансовата система или чрез инжектиране на свежи пари чрез централните банки или чрез мерки за засилване защитата на банковите депозити.

Търговията бе спряна на водещата фондова борса в Русия, след като акциите поевтиняха с над 15 процента на фона на понижението на цените на петрола и опасенията за състоянието на световната икономика, предаде Асошиейтед прес.

Търговията на Московската междубанкова валутна борса (ММВБ - MICEX) бе спряна в 12:35 часа българско време за един час. Акциите на борсата поевтиняха с 15,4 процента до 781,8 пункта. Водещият индекс на борсата RTS се понижи с 13,9 процента до 921,7 пункта, но търговете не бяха спрени. Акциите на минната компания Норилски никел от RTS поевтиняха с 25 процента на борсата, на държавната банка Сбербанк - с 16 процента, а на водещата държавна петролна компания Роснефт - със 17,4 процента.

Фондовата борса в Саулу Паулу, която е най-голямата в Южна Америка, спря временно търговията си след силен спад от близо 10 на сто.

Промишленият индекс Dow Jones се срина с над 500 пункта на фона на опасенията от разрастване на финансовата криза, предаде Асошиейтед прес. 

Индексът изгуби над 570 пункта от стойността си и спадна до 9747 пункта. При Standard & Poor's 500 понижението е с 53,12 пункта или 4,83 процента. Nasdaq composite загуби 101,07 пункта или 5,19 процента до 1846,32 пункта.

В Азия сутринта индексът Nikkei 225 затвори с понижение от 4,25 процента. В Европа основните индекси също последваха тази тенденция, като FTSE-100 е надолу с 8,5 на сто, при DAX сапдът е с 6,8 процента, а CAC-40 се понижи с 9,3 процента.

Всичко за световната криза четете в DarikFinance.bg