Директорът на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов подаде оставка
Директорът на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов подаде оставка / БГНЕС
Директорът на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов подаде оставка
66094
Директорът на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов подаде оставка
  • Директорът на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов подаде оставка

Директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов подаде оставка. Пред Darikfinance.bg той посочи, че причините за решението му са свързани с липсата на комуникация с правителството на Пламен Орешарски.

Тъй като позицията директор на БАИ е политическа, тя трябва бъде заемана от човек, който се ползва с доверието на кабинета и премиера. "От три месеца не съм имал среща да говорим за инвестиции с представители на правителството", заяви Стефанов. Ето защо той е преценил, че е в интерес на ръководената от него институция да подаде оставка.

"Много от нещата, които исках да направя в агенцията, успяхме да завършим и въпреки кризата привлякохме нови и важни инвеститори в сферата на аутсорсинга и автомобилната индустрия. А много от съществуващите инвеститори в сфери като електротехниката, химията и леката промишленост обявиха планове за разширяване на дейността си", посочи Стефанов.

Той изтъкна, че докато е бил начело на БАИ, е успял да осъществи една от основните си цели - да направи голяма рекламна кампания във водещите световни бизнес медии.

Пред Дарик Стефанов подчерта, че не е имал конфликт с новоназначени служители в агенцията или с премиера Орешарски. Решението му е лично, но не е на база оказан натиск или друг тормоз.

Стефанов стана особено извествен през април, когато карта на България без части от Пиринска Македония се появи в рекламен клип, излъчван в най-големите световни телевизии. Клипът беше част от кампания на стойност 4 млн. лева, изработена по поръчка на агенцията за инвестиции. Тогава пред Дарик Стефанов определи като "дребнава" острата реакция в социалните мрежи, в които граждани реагира остро и определиха като абсолютен гаф рекламата на страната ни без Пиринско на картата.

Репортаж на Александра Гинева по темата чуйте в аудио файла

Повече четете ТУК