Да се продават по отделно производството и разпределението на топлинна енергия
Да се продават по отделно производството и разпределението на топлинна енергия / netinfo

Столичната община предлага да бъдат продадени ТЕЦ София и ТЕЦ София – Изток, а приватизацията на мрежата за разпределяне на топлина в София да бъде отделен процес. Това обяви секретарят на Столична община Росен Желязков след заседание на работната група по раздържавяване на Топлофикация-София. Държавата, която е миноритарен собственик на дружеството за сега не е приела този вариант, каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева. Десислава Златкова с подробностите.

Общината предлага да се продават по отделно производството и разпределението на топлинна енергия, мотивът за това е с парите от продажбата на ТЕЦ София и Тец София Изток да се погасят дълговете на столичното парно – обясни росен Желязков. В момента Топлофикация дължи на Булгаргаз 97 млн лв. В предложението влиза и ликвидация на неработещите централи на мазут.

Позицията на държавата е, че столичната топлофикация трябва да се продава 100% и като цяло. Разделянето на дейностите ще забави процедурата , дори и продажбата им да бъде обявена паралелно, смята министерството на икономиката и енергетиката. А и при предлаганите от общината условия, няма да могат да се поставят условия пред бъдещия купувач за социална защита – каза заместник-министър Янева.

И двете страни остават категорично на позицията си, заявена и на предишното заседание на работната група, че Топлофикация – София трябва да се продаде до края на 2007 година. Търси се стратегически инвеститор.

В понеделник групата ще разгледа варианти на задание за избор на консултант, който пък трябва да предложи схемата за приватизация.