Цветков: Важно е Сметната палата да се фокусира върху значими теми като енергетика и здравеопазване
Цветков: Важно е Сметната палата да се фокусира върху значими теми като енергетика и здравеопазване / снимка: БГНЕС

На заседание на Комисията по бюджет и финанси в парламента председателят й Менда Стоянова представи предложението на ГЕРБ и РБ за председател на Сметната палата Цветан Цветков, предаде Агенция „Фокус".

Стоянова посочи, че Цветков е със сериозни специализации в международни институции. От 1988 година работи в сферата на финансовия надзор, вътрешен одит, а по-късно и в Сметната палата. Цветков има достатъчно професионален опит и познания, за да бъде предложен за председател на Сметната палата, посочи Стоянова.

Цветан Цветков заяви, че ако бъде избран за председател на Сметната палата, ще положи максимални усилия, за да се утвърди тя като самостоятелна институция. „Това може да се постигне с общи усилия. Преди всичко много е важно за Сметната палата да фокусира одитната си дейност върху значими теми като енергетика и здравеопазване. Продължава да бъде приоритет проверката на законосъобразността на прилагането на обществените поръчки. Необходимо е много силно взаимодействие с другите контролни органи", заяви Цветков.

По думите му, за да бъдат постигнати тези приоритети, е необходимо да се изгради подходящият административен капацитет.