ЧЕЗ отчита извънредно електромерите в началото на юли
ЧЕЗ отчита извънредно електромерите в началото на юли / netinfo

Поради предстоящата промяна в цените на електроенергията, която се очаква да бъде одобрена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, от 1 до 9 юли 2008 г. ще се проведе извънредно отчитане на електромерите в Западна България, съобщиха от „ЧЕЗ Електро”. Отчитането се извършва в съответствие с Общите условия на договорите за използване на електроразпределителните мрежи, според които при повишаване на цената на електроенергията дружеството трябва да започне да отчита показанията на електромерите от датата, от която влиза в сила промяната.

На територията на Западна България, извънредното отчитане на електромерите ще се провежда едновременно с тримесечното. Така за клиентите на ЧЕЗ, чиито електромери се отчитат в началото на месеца, извънредното и тримесечното отчитане ще съвпаднат. За всички останали ще бъдат извършени две отчитания – извънредно и редовно.

В изравнителната фактура по тримесечното отчитане, която всички клиенти на ЧЕЗ ще получат за първи път през юли, ще бъде отделно посочено количеството електроенергия, консумирана по по-ниската цена, и тази по новата, по-висока. Сроковете за плащане на задълженията не се променят. Клиентите няма да получат фактура за извънредното отчитане, а известие по схемата за тримесечно отчитане, в коeто ще бъде отразена енергията преди и след промяната на цената.

„ЧЕЗ Електро България” напомня, че консумацията може да бъде проверявана и да се контролира ежедневно от всеки клиент на компанията чрез проверка на показанията на електромера. Всеки клиент може да направи справка за консумираната електроенергия, ако има съмнения, че тя не е отчетена правилно и да сигнализира за необходимост от корекция на своята фактура в случай на установено неправилно отчитане.