Цените на тока на производителите ще се повишат с около 11% догодина
Цените на тока на производителите ще се повишат с около 11% догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цените на тока на производителите ще се повишат с около 11% догодина
54100
Цените на тока на производителите ще се повишат с около 11% догодина
  • Цените на тока на производителите ще се повишат с около 11% догодина

Електроенергията ще поскъпне с около 11 на сто при цените на производител от догодина. Това прогнозира ресорният зам.-министър Евгения Харитонова на форум, посветен на устойчивото енергийно развитие. Според нея в годините след 2013 г. увеличението ще е по-плавно.

Харитонова обясни, че страната ни кандидатства за дерогация на заплащането 100 процента на разрешителните за емисии парникови газове от страна на производителите на електрическа енергия още от 2013 година. „Използването на тази възможност по член 10.2 от Директива 2003/87 на Европейската общност ще се отрази в по-плавен ръст на цените на електрическата енергия на производителите, като през 2013 година цената ще се повиши с около 11 процента", каза заместник енергийният министър и допълни, че през следващите години нейното покачване ще е в по-ниска степен отколкото във варианта, предвиждащ пълно изкупуване на емисиите въглероден двуокис.

Евгения Харитонова отказа коментар дали наистина България е предложила на Русия да се включи в изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй.