Бърнанке: Готови сме да действаме в зависимост от нуждите
Бърнанке: Готови сме да действаме в зависимост от нуждите / снимка: BGNES

Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Бен Бърнанке отново увери, че американската централна банка е готова да действа "в зависимост от нуждите", за да позволи на икономиката да се справи с финансовите сътресения, предаде Франс прес.

Бърнанке заявява това в писмо до американския сенатор Чарлс Шумър от 27 август, поместено в "Уолстрийт джърнъл". Централната банка наблюдава ситуацията и следи отблизо развитието на финансовите пазари, посочва банкерът в отговор на две писма на сенатора, в които той изразява безпокойство от отраженията, които биха могли да имат финансовите сътресения, пише БТА.

Още на 17 август УФР понижи с половин процентен пункт лихвата по краткосрочните кредити и предупреди, че е готово да вземе мерки срещу отрицателния ефект от финансовата криза. Утре Бен Бърнанке ще направи изказване за "недвижимите имоти и валутната политика", което се очаква с голям интерес.

Финансовите пазари се надяват, че на следващото си заседание на 18 септември американската централна банка ще понижи лихвения си процент, използван при овърнайт депозити, прилаган между американските банки при регулиране на резервите им при централната банка на САЩ (Fed funds), който в момента е фиксиран на 5,25 процента.

Някои анализатори обаче изтъкват, че УФР няма да може да си позволи лукса да чака дотогава, ако пазарите окончателно се сринат. Инвеститорите продължават да са доста разтревожени за последиците от кризата с високорисковите ипотечни кредити (subprime) и намеренията на УФР, отбелязва АФП.

В писмото си Бен Бърнанке изразява безпокойство за рисковете, които застрашават прекалено задлъжнелите собственици на жилища, за да се справят с неизбежното увеличение на месечните вноски за връщането на заемите.