/ БГНЕС
Българската стопанска камара отчита влошаване на бизнес климата у нас
100030
Българската стопанска камара отчита влошаване на бизнес климата у нас
  • Българската стопанска камара отчита влошаване на бизнес климата у нас
Влошаване на бизнес климата през тази година отчитат от Българската стопанска камара (БСК). Днес бяха представени резултатите от 14-ото онлайн допитване до членовете на камарата относно състоянието на бизнес средата и очакванията на компаниите за следващата година.

"Почти половината от участниците в проучването на БСК посочват, че има влошаване на бизнес средата спрямо миналата година, а една трета отчитат, че тя не се променя", съобщи изпълнителният председател на Камарата Радосвет Радев. По отношение на състоянието на фирмите спрямо предходното изследване 49 % от анкетираните посочват, че отчитат застой в развитието си, 26% - влошаване, а 24% декларират положително изменение в показателите на фирмите, докато през 2017 г. позитивните оценки са били 28%.

За поредна година сред ключовите приоритети на фирмите е работната сила, която според компаниите е проблем и като количество, и като качество. Най-голямо търсене има за тесни специалисти и изпълнителски състав, а в по-малка степен - за административен и помощен персонал. Проблем за бизнеса е и попълването на мениджърските позиции.

Радосвет Радев: България е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков информира, че очакванията на фирмите, които са членове на Камарата, са между 7,7 и 8% да има увеличение на средната заплата догодина. 2000 лева е средната месечна производителност на българския работник, при такава производителност какво да бъде увеличението на средната заплата, попита Бранков, цитиран от БТА.
 

БГНЕС


В тазгодишното проучване се отчита сериозен ръст на планиращите да инвестират в иновации, марки и патенти - 28% от анкетираните при 11% през 2017 г. Според 58% от участниците в проучването корупцията е нараснала, а според 49% престъпността се увеличава.
 

Най-високо през тази година са оценени омбудсманът и президентската институция, а с най-ниска степен на одобрение от фирмите е съдебната власт и Народното събрание. Продължава да е нисък процентът на отговорилите, че се подобрява достъпът до правосъдие - 18% през тази година при 12% през 2017 г.
 
Депутатите въведоха работни квоти за наемане на хора с увреждания

Едва 31% подкрепят увеличението на максималния осигурителен доход, 77% не одобряват въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания, 76% не одобряват промените в Наредбата за касовите апарати. Две трети от анкетираните не проявят интерес към ЗОП, коментира Радосвет Радев.