България има голям потенциал за производство на биогорива
България има голям потенциал за производство на биогорива / netinfo

България има голям потенциал за развитие на възобновяемите енергийни източници и биогоривата, заяви във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов. Той подчерта, че в момента се разработва законопроект, който ще регламентира тези видове дейности.

Възможно е да се наложи смяна на земеделските култури, които се отглеждат в момента, обяви заместник-министърът. По думите му не е изключено догодина субсидиите за производителите на тютюн да бъдат прекратени и тогава те могат да отглеждат слънчоглед или рапица. Той посочи още, че в министерството вече има заявен интерес от чужди инвеститори към проекти за ползване на слънчевата енергия.

Валентин Иванов взе участие в семинар, посветен на европейските програми. Той представи програмата за конкурентноспособност, по която държавата може да получи 1,2 милиарда евро в периода 2007-2013 г. Бенефициенти по нея са основно малките и средни предприятия, подчерта заместник-министърът. Той обясни, че критериите за одобрение на проектите все още не са уточнени. Въпреки това ние трябва да сме готови с първите разработки през юни-юли, подчерта Иванов.

В момента в министерството се разработва нова структура на иновационните посредници. Идеята е те да оказват помощ при разработването на качествени проекти.

Други новини от Варна