/ ThinkStock/Getty Images
Хората отделят все по-големи бюджети за фойерверки. Това коментира пред БГНЕС Емил Йорданов, търговец на пиротехника.
 
„От средата на декември започват основните продажби на фойерверки”, каза експертът. Най-много обаче хората купуват заря последните три дни преди празника.

Полицията със съвети за използване на пиратки и фойерверки
 
Търговците на пиротехника предлагат всякакви варианти за хубава заря. Минимумът е около 5 лева и няма горна граница. Наблюденията на Емил Йорданов са, че хората започват да отделят все по-големи бюджети за фойерверки.
 
„Да кажем, че вече средният бюджет е над 150 лв. до към 500 лв. дори - едно семейство, или няколко семейства се събират. Бюджетите им варират между 200 до 500 лв. специално за Нова година и за последните дни от годината. Иначе през годината за различни поводи горе-долу такива са им бюджетите. Последните две години определено бюджетите нараснаха”, споделя експертът.

С настъпването на празниците се повишава и рискът от пожари и свързаните с тях инциденти

пиратки
ThinkStock/Getty Images

Фойерверките се делят на класове – има категория 1, 2, 3, които са разрешените от закона за любители. Над тези – четвърта категория, са само за професионалисти.
 
Продават се и пиратки 2 и 3 категория. „Ако се употребяват както трябва, всичко е безопасно. Най-важното е да се четат инструкциите. Да не се употребява алкохол преди да се използват пиротехнически изделия и да се спазва възрастовото ограничение”, съветва експертът. Той посочва, че за лица под 12-годишна възраст пиротехническите изделия са изцяло забранени. За над 18-годишни е разрешена употребата на всякакви любителски фойерверки.

Полицията провери обекти, продаващи пиротехника
 
От разрешените за любители удачен вариант за мащабна заря са пиробатериите. Пиробатерията трябва да се постави според инструкцията. Експертът напомня изрично да се гледа накъде е насочена стрелката за посоката, никой да не се надвесва над пиробатерията и да се укрепи внимателно.
 
Тази година например са доста популярни 100-изтреловите пиробатерии. „Общо взето има най-голямо търсене към тях”, каза още експертът. Цените им са от 50 до 80-100 лв.
БГНЕС