/ Министерство на туризма
От днес до 31 март България ще участва на международното туристическо изложение UITT в Киев, Украйна, съобщиха от Министерството на туризма.
 
Страната ни се представя с национален щанд с увеличена площ от 100 кв.м. Освен Министерство на туризма, като основен организатор на българския щанд, ще участват девет туроператора и туристически агенции и община Варна.
 
Анимационната програма ще бъде разделена на три части: българска шевица и бродерия, дегустация на български сладка, като професионален сладкар ще демонстрира на живо как те могат да се използват за украса на торти и други продукти. Момиче в народна носия ще плете на място и ще подарява на посетителите традиционните мартенички.
 
Предвидена е и танцова група от петима участника, която ще изпълнява традиционни български танци. Гостите ще бъдат посрещани с българска погача (сол, чубрица и мед).
 
На щанда ще се правят презентации на български вина от сомелиер на руски език и дегустации на традиционни български специалитети - баница, сирене, луканка, мед и др.
 
Украйна е генериращ пазар за България, като за периода януари - декември 2016 г. броят на туристите е бил 265 712 души, което е ръст от 10% спрямо същия период през 2015 г.
 
UITT е най-голямото туристическо изложение в Украйна. Изложението се провежда от 1994 г. и това е 23-тото му издание. То е предназначено за професионалисти, а в последните два дни и за масова публика. През 2016 г. в него са участвали над 248 фирми от 28 страни, а броят на посетителите е бил близо 16 000 души.