Министърът на финансите Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов / БГНЕС
Как Владислав Горанов коментира изненадващата оставка на Димитър Костов
България остава без ръководител на „Банков надзор“
100859
България остава без ръководител на „Банков надзор“
  • България остава без ръководител на „Банков надзор“
Подуправителят на БНБ и ръководител на направление "Банков надзор" Димитър Костов подаде оставка. Това се случва на фона усилията на страната ни да влезе в Еврозоната и Банковия съюз. В навечерието на евентуалното ни приемане в т.нар. чакалня на валутния съюз България остава без ръководител на Банков надзор, председател на Комисията за финансов надзор и ръководител на застрахователния надзор в комисията.
 
Подуправителят на БНБ Димитър Костов подава оставка

Оставката на Димитър Костов идва на фона на проверките, които Европейската централна банка (ЕЦБ) извършва в шест банки у нас. Финансовият министър Владислав Горанов се надява управителят на БНБ Димитър Радев скоро да предложи нова кандидатура за този пост, който се оказа горещ картоф в структурата на централната банка през последните години.
 
"Процесите, които текат между Европейската централна банка (ЕЦБ), търговските банки и БНБ, е изключително ясно разписан като срокове и процедури. Надявам се изключително бързо, до две седмици, управителят да предложи ново решение, така че да не се поставя под съмнение процеса. За мен такъв период е оптимален и не би поставил под някакъв риск процеса, който се извършва между ЕЦБ и банките", коментира Горанов.
 
Димитър Костов пое "Банков надзор" след като Цветан Гунев беше отстранен от ръководител на това направление и стана подсъдим заради фалита на КТБ. Костов беше и финансов министър по време на банковия срив през 1997 г.
 
Парламентът прекрати мандата на Карина Караиванова като председател на КФН

От днес Комисията за финансов надзор няма председател. Карина Караиванова също напусна предсрочно поста на фона на факта, че България е поставена под мониторинг по "Зелена карта" на автомобилните застраховки.
 
Икономистът Румен Гълъбинов заяви пред Дарик, че има проблем в работата на регулаторните органи.

В близко време се очаква парламентът одобри нов ръководител на "Банков надзор" и председател на Комисията за финансов надзор.