„Булгаргаз” не дава отсрочка на топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен
„Булгаргаз” не дава отсрочка на топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен / netinfo

Бургас, Плевен и Враца ще осъмнат без топла вода в Деня на независимостта, 22 септември, ако трите топлофикации не се издължат на „Булгаргаз" до края на работния ден. Това заяви изпълнителният директор на газовата компания Димитър Гогов. Енергийният министър Петър Димитров отново призова Столична община да плати дълговете на „Топлофикация-София”, като увеличи капитала си в дружеството.

„Булгаргаз” няма да даде отсрочка на топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен и ще спре подаването на синьо гориво в понеделник сутринта, стана ясно от думите на Димитър Гогов. Трите дружества, собственост на бизнесмена Христо Ковачки, имат броени часове да платят дълга си към „Булгаргаз” в размер на 12 млн. лв.

Газовият шеф Димитър Гогов подчерта, че топлофикациите са били предупреждавани са крайната мярка безброй пъти и всеки път са искали нова отсрочка.

Без топла вода ще останат и училищата, детските градини и болниците в трите града, тъй като дружествата не са представили отделни графици за тези заведения, обясни още Гогов.

Той отрече „Булгаргаз” да има тенденциозно отношение към топлофикациите на Христо Ковачки и изрази надежда, че те все пак ще успеят да се издължат до края на работния ден, за да не бъде спряно газоподаването в Деня на независимостта.

Все още не е ясно с колко ще бъде намалено газоподаването за столичното парно, като „Топлофикация–София” в срок от 1 седмица трябва да плати дълговете си към газовия доставчик. Енергийният министър Петър Димитров заяви, че електропреносната мрежа в страната може и да издържи, ако всички започнат да се топлят на ток, но това по думите му ще струва много скъпо на държавата.

Столична община трябва да увеличи дела си в „Топлофикация–София” и да плати задълженията й към Булгаргаз, категоричен бе министърът. По думите му сред длъжниците за парно има и общински съветници и депутати. Димитров нарече сегашната ситуация с парното ненормално и призова някой да поеме отговорността. Енергийният министър подкрепи искането на Булгаргаз природният газ да поскъпне с 36 процента от 1 октомври.