Борисов и министри се срещат с екоорганизации заради скандала с дюните
Борисов и министри се срещат с екоорганизации заради скандала с дюните / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът  Бойко Борисов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще се срещнат днес с представители на екоорганизации у нас. Ще бъде обсъдена проверката на сделката и издаденото разрешение за строеж на терена от 29 дка край Несебър.

Скандалът със сделката на атрактивния терен край морето избухна в края на миналата година. Председателят на Управителния съвет на природозащитна федерация „Зелени Балкани” Тома Белев алармира, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър. Теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000.

Според екоактивистите държавата е загубила най-малко 3,5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на годината. Теренът край Несебър е продаден на цена под данъчна оценка от земеделското министерство. Само за ден дюните са продадени на цена близо четири пъти по-висока от първоначалната. Към момента от министерството на регионалното развитие и благоустройството са разпоредили спиране на всякакви строителни дейности в обекта край Несебър.

Борисов и природозащитниците ще коментират и предстоящите промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Целта на промените е да не се допускат подобни сделки и строежи.