БНБ се противопостави на законовите промени за Сребърния фонд
БНБ се противопостави на законовите промени за Сребърния фонд / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БНБ се противопостави на законовите промени за Сребърния фонд
52337
БНБ се противопостави на законовите промени за Сребърния фонд
  • БНБ се противопостави на законовите промени за Сребърния фонд

БНБ се противопостави остро на промените в закона за Сребърния фонд и настоя за оттеглянето на законопроекта. Това става ясно в становище на Централната банка, изпратено до медиите. От БНБ са категорични, че инвестирането на пари от фонда в български държавни ценни книжа ще постави финансовото министерство в „явен конфликт на интереси". Освен това подобни инвестиции ще се отразят на размера на фискалния резерв.

Редица рискове за натрупаните средства в Сребърния фонд произтичат от инвестирането им в български ценни книжа, категорични са от БНБ. Оттам припомнят, че и преди са предлагали на финансовото министерства да бъде структуриран портфейл от дългови книжа на страни от еврозоната. Това е инструмент, който съществува от 2002 г.

От централната банка припомнят също, че в момента парите от фонда са инвестирани в депозити, които носят определено ниска доходност, което означава, че до момента доходността не е била водещ мотив в управлението на парите от Сребърния фонд.

От БНБ обаче са категорични, че по-активното управление на инвестициите изисква "наличие на капацитет и знание за избор на портфейл и рисковете" и че ако финансовото министерство е искало, е можело досега да се възползва от знанията и опита на експертите в БНБ.

В мотивите на банката са описани редица рискове пред състоянието на пазара на ценни книжа у нас и пред стабилността на валутните резерви, следователно и на цялостната икономическа и финансова ситуация у нас. Затова предлагат оттегляне на законопроекта.

Цялата позиция на БНБ вижте ТУК