Бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров
Бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров / БГНЕС, архив
Процедурата по обществената поръчка за лот 1 на магистрала „Марица“ е изрядна. Това коментира за „Труд“ бившият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Спазени са всички изисквания на закона, допълни той.
 
Вчера ДАНС и прокуратурата влязоха в пътната агенция и иззеха документи, касаещи строежа на участъка от аутобана от Оризово до Димитровград, като стана ясно, че разследването е по сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Прокуратурата влезе и в Агенция "Пътна инфраструктура"
 
Сключване на договор за извършване на допълнителни строителни дейности на автомагистрала "Марица" на стойност 50 млн. лева, е причината за изземането на документи в Агенция "Пътна инфраструктура", стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Дарик.
 
"Това, че са необходими допълнителни действия по строежа на АМ „Марица“, е ясно от началото на 2014 година – много преди да поема поста в АПИ. Лично аз нямам притеснения. Разбира се, всеки може да втълпи и да се опитва да доказва и разбира се, както едната теза, така и другата теза.", каза бившият директор на АПИ инж. Лазар Лазаров пред БНР. Той заяви, че до момента не е бил викан в прокуратурата дори като свидетел. "Законът и всички изисквания на оперативната програма „Транспорт“ са били спазени в поръчката", категоричен е той.
 
Какво разследва прокуратурата за строежа на АМ "Марица"

През юни м.г. депутатите Жельо Бойчев и Кирил Добрев подават сигнал към прокуратурата за незаконосъобразно разходване на средства при изграждането на част от магистрала "Марица", съобщи Арнаудова. Постъпил сигнал и от ОЛАФ за нагласени поръчки, които се извършват от Агенция "Пътна инфраструктура".
 
"Установили сме до този момент, че длъжностни лица от АПИ са провели среща с представители на "Пътища Пловдив", които са поискали за изпълнение на тези дейности 50 млн. лева. По разпореждане на изпълнителния директор на АПИ е била проведена процедура с такива показатели и заложени изисквания,че да спечели, а впоследствие и печели, "Пътища Пловдив" тази обществена поръчка", поясни Румяна Арнаудова. Разследваният договор между "Пътища Пловдив" АД и АПИ е сключен на 30 юни 2015 година и на 31 август 2015 година е изплатена сума от общо 51 млн. лева.

"Не сме поканили "Пътища Пловдив". Процедурата е открита. Явили са се трима участника. Пак казвам, не е коректно в момента това да го коментирам, тъй като е част от следствието. С представители на фирмата сме говорили по работа, имайки предвид, че те все пак са наемодател и доставчик на материали за обекта и то основен. Няма как да не говорим с тях, но сме говорили с представители на основната фирма, която е поставила форсмажора още в началото на 2014-а година", каза Лазаров. Той е категоричен, че не е разпореждал на администрацията в АПИ да подготви документите по такъв начин, че поръчката да спечели „Пътища Пловдив“. "Направена е открита процедура, за да може пазарът да покаже действителната стойност, най-добрата цена. Процедурата е на най-ниска цена", каза той.
 
 Гергов: 50-те милиона са влезли в „Пътища Пловдив“, след като продадох фирмата

Бизнесменът Георги Гергов прати съобщение до медиите, в което обясни, че няма нищо общо с разследвания договор. Той посочи, че на 13.03.2014 г. всички притежавани от Георги Гергов и „Слънчев ден“ АД-Варна акции, представляващи 98% от капитала на „Пътища Пловдив“ АД, са продадени на „Кристи строй“ ЕООД-Благоевград и Асен Христов Савев. На 25.03.2014 г. е вписана и промяна в Съвета на директорите на „Пътища Пловдив“ в Търговския регистър.