Берлускони спасява Alitalia с промени в закона за фалитите
Берлускони спасява Alitalia с промени в закона за фалитите / netinfo

Италианското правителство на Силвио Берлускони прие на министерски съвет декрет за промяна на закона за фалитите, за да може да бъде спасена националната авиокомпания Alitalia („Алиталия”), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Текстът определя рамките, позволяващи на изпаднали в затруднение големи предприятия, поставени под специално административно управление, да ускорят някои процедури като преотстъпване на права върху активи, договори, както и съкращения на персонал, съобщава в. "Соле Вентикуатро оре".

Промяната е абсолютно необходимо условие, за да бъде осъществен планът, изготвен от банка Intesa Sanpaolo (Интеса Санпаоло) за спасяване на авиокомпанията, която е на ръба на фалита.Министерският съвет прие и проектозакон за задълбочена реформа на сегашния закон за фалитите.

Проектът на плана за приватизация на Alitalia е бил представен на Европейската комисия, която обаче засега отказва да заяви позицията си по неговото съдържание. Информацията е получена снощи от италианските власти, посочи Фабио Пирота, говорител на Европеската комисия по въпросите на транспорта.

Спасяването на Alitalia започва все повече да добива форма, отбелязва АФП. Вчера беше създадено ново дружество - Италианска въздушна компания (Compagnia Aerea Italiana) - което би могло да придобие печелившите активи на авиопревозвача.

Според икономическия всекидневник "Соле Вентикуатро оре", цитиран от АФП, новата Alitalia се очаква да стане отново печеливша през 2011 година, а новите й 16 акционери няма да могат да се оттеглят от дружеството преди 2013 година.

В. "Република" твърди, че новата Alitalia ще съсредоточи дейността си главно в "късите и средни разстояния", а дестинациите й ще бъдат намалени от 195 на 140. Очаква се да

бъдат силно понижени и разходите за заплати - от 1,2 милиарда евро на 705 милиона евро още през първата година. Според италианския печат ще бъдат съкратени между 5000 и 7000 служители.

През първото тримесечие загубите преди облагане с данъци на Alitalia достигнаха 215 млн. евро. Анализаторите обаче са на мнение, че загубите за първото тримесечие може да скочат до 400 милиона евро.