9 млрд. евро по плана Юнкер до началото на февруари
9 млрд. евро по плана Юнкер до началото на февруари / Guliver/Getty Images
9 млрд. евро по плана "Юнкер" до началото на февруари
84497
9 млрд. евро по плана "Юнкер" до началото на февруари
9 млрд. евро по плана "Юнкер" до началото на февруари
  • 9 млрд. евро по плана "Юнкер" до началото на февруари
  • 9 млрд. евро по плана "Юнкер" до началото на февруари

До началото на февруари по плана "Юнкер" е одобрено финансиране в размер на 9 млрд. евро, което е мобилизирало инвестиции за 61,5 млрд. евро. Това каза зам.-министърът на финансите Карина Караиванова по време на конференцията "План за инвестиции за Европа", известен като плана "Юнкер".

Конференцията за инвестиционния план от 315 млрд. евро в европейската икономика е организирана от Представителството на Европейската комисия в България. Целта да се даде повече информация към представители на бизнеса, финансови, търговски и банкови организации от страната, обясни старши икономистът в Главна дирекция "Икономически и финансови въпроси".

"Основната идея на Европейския център за консултации е да помогне на различни проектни предприемачи да подготвят технически проектите си, така че проектите им да могат да бъдат реализирани по-бързо и по-качествено. Центърът представлява широкообхватна консултантска услуга, която помага на предприемачите да се справят с комплексните задачи, свързани с проектното структуриране, управление и финансиране. Такива задачи са организирането на тръжни документи или изготвянето на критичната последователност, в която да се случат проектните дейности с цел постигане на оптимални срокове и ефикасност при изпълнение на проектите", обясни по темата Васил Георгиев.

"Основната цел на Европейския център за консултации е да обедини под формата на "обща входна точка" всички консултантски услуги, които в момента се предлагат съвместно от Европейската инвестиционна банка и Европейската комисия. Това би подсигурило една 360-градусова гледна точка спрямо потенциалните проекти на всички заинтересовани европейски предприемачи. Което ние вярваме може неимоверно да ускори осъществяването на повече инвестиционни проекти в Европа", поясни още Георгиев.