400 фирми за пластмаса и каучук под контрола на трудовата инспекция
400 фирми за пластмаса и каучук под контрола на трудовата инспекция / netinfo

От началото на април Главната инспекция по труда започва да проверява предприятията за производство на пластмаси и каучук в цялата страна по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, съобщават от инспекцията.

У нас има около 400 фирми за производство на изделия от каучук и пластмаси, в които работят 18 600 души. Над 25 процента от заетите работници продължават да работят в условия на комбинирано въздействие на различни вредни фактори, надвишаващи допустимите хигиенни норми за шум, прах, вибрации, физическо натоварване, опасни химически вещества.

Относителният дял на трудовите травми е 40% от всички травми в химическата индустрия. Работодателите все още не изпълняват задълженията си да създават фирмена организация за управление на безопасността при работа. В над една пета от предприятията не е изпълнено основното изискване на Закона за здравословни и безопасни условия на труд да се извърши оценка на професионалния риск за работещите и да се изготвят програми за неговото отстраняване. При безопасни условия на труд работят само 7% от досега инспектираните предприятия. Проверките ще продължат през цялата година.