2015-а ще е рекордна за усвояването на европарите у нас, вещае Плевнелиев
2015-а ще е рекордна за усвояването на европарите у нас, вещае Плевнелиев / снимка: БГНЕС
2015-а ще е рекордна за усвояването на европарите у нас, вещае Плевнелиев
80491
2015-а ще е рекордна за усвояването на европарите у нас, вещае Плевнелиев
  • 2015-а ще е рекордна за усвояването на европарите у нас, вещае Плевнелиев

Тази година ще бъде рекордна за европейските фондове - ще усвоим толкова колкото за първите 6 години взети заедно. Това заяви президентът Росен Плевнелиев​ на откриването на българо-португалски бизнес форум​.

Той допълни, че се надява португалските компании да открият и усетят потенциала на българската икономика, защото България е логистичен хъб за действия на 12-те държави в региона на Югоизточна Европа. Българският държавен глава и португалският президент Анибал Каваку Силва​ присъстваха и на подпис​ването на споразумение за учредителни документи за създаване на Българо-португалска търговска камара.

Борисов: Ако не беше експериментът „Орешарски", щяхме да усвоим на 100% европарите

На българско-португалския бизнес форум президентът Росен Плевнелиев коментира сътрудничеството между двете страни, като обясни, че се надява българските компании да открият Португалия, да търгуват и да инвестират повече в нея. Той допълни, че се надява и на обратния процес: „Ще ми се и португалските компании да открият една България, която се модернизира, една България, която е фактор на стабилност и човешко развитие, на мир и просперитет в Югоизточна Европа. В Югоизточна Европа имаме 12 държави, 150 млн. души население. България е в центъра, България е, ако щете, логистичният хъб за действия в този регион. Ще ми се португалските компании да усетят и открият потенциала на българската икономика".

Орешарски отговори на Борисов за усвояването на европарите

Държавният глава коментира, че българската икономика е показала своята сила и съобщи, че настоящата година ще бъде рекордна за усвояването на еврофондовете за страната ни. „Ще усвоим толкова колкото през първите шест години, взети заедно. През тази година ще отключим над 10 млрд. лв. от европрограми за новия програмен период, както и ще усвоим над 3 млрд. евро от стария", каза той.

Португалският президент Анибал Каваку Силва в отговор заяви, че страната му и нейните компании имат много какво да предложат на България, както и страната ни има какво да предложи на Португалия.

Дончев: Ще е успех, ако усвоим над 93% от европарите за първия програмен период

В присъствието на двамата държавни глави беше учредена Българо-португалска търговска камара. На форума бяха парафирани и Меморандуми за разбирателство между Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и между Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия и Българската агенция за инвестиции.