/ iStock/Getty Images
Високите сметки за ток застрашават от затваряне общинския рехабилитационен център в Стралджа. Разходите за електричество са нараснали повече от три пъти и вече достигат 3000 лева, което е непосилна сума.

Услугите в центъра се ползват от 40 души със специфични нужди, които могат да останат без така необходимата за тях социално-медицинска помощ, съобщи пред журналисти заместник-кметът на Стралджа Гроздан Иванов.

По думите му се обмислят различни варианти за запазване на функционирането на Центъра за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/. "Имаме двама рехабилитатори, ако съкратим единия, качеството на услугата пада и няма да може да се обслужват толкова голям брой потребители. Губейки потребители, губим и капацитета и вървим към затваряне", каза Иванов.

От Общината обмислят варианти с алтернативно отопление от геотермални извори, но процедурите ще отнемат време, допълни зам.-кметът.

Пет обществени сгради в Стралджа - двете училища, двете детски градини и общинската администрация се отопляват на парно с термална вода от 2016 г. насам. Използва се водата от извор, който е с дебит 7 литра в секунда и температура на водата 78 градуса. Проектът за близо 1 млн. лева беше реализиран с помощта на Норвежкия финансов механизъм.
БТА