В Ямболска област само в девет от общо 23 училища с начален курс ще се провежда тестване след проведеното допитване до родителите.

Към присъствено обучение се очаква да се върнат 101 от общо 216 паралелки от I до IV клас. Очаква се да пристигнат и да бъдат разпределени над 7200 теста, които ще са достатъчни за около две седмици, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Стойко Стойков.

Допитването е направено сред родителите на 4147 ученици, а съгласие са дали около 40 процента от тях - 1677. Почти сто процента отказ децата да бъдат тествани е получен от родителите от малцинствата.

Първи ден в клас: Близо 38 000 тествани ученици, 5 положителни проби

Нито една декларация за съгласие не е подадена в три училища в областта - ОУ "Йордан Йовков" и ОУ "Д-р Петър Берон" в Ямбол, както и ОУ "Христо Ботев" в село Ботево. "Обучението в електронна среда е изключително трудно за децата от ромски етнос. Има родители, за които образователният процес не е първостепенен, чупят се устройствата, залагат се в заложни къщи. В някои квартали няма и интернет", каза началникът на РУО.

Към момента в областта само в двете училища в община Болярово около 120 деца учат присъствено, тъй като заболеваемостта в региона е под 200 на 100 000 души. В община Стралджа учениците са в ротационен режим, а в общините Ямбол, Тунджа и Елхово - изцяло онлайн.
 

 

БТА