Продължава проблемът с нерегламентираните сметища в района на българо-турската граница, образувани заради незаконно преминаващите мигранти.

Това каза кметът на крайграничната община Болярово Христо Христов пред медии. „В момента наистина сметищата са много, тотално гората е замърсена. Всичко това не е добре от екологична гледна точка и трябва да се предприемат мерки“, заяви той.

От началото на годината има 174 000 опита за преминаване на българо-турската граница

За огромните количества отпадъци, оставащи след нелегалните мигранти, от община Болярово алармираха преди малко повече година. Последваха няколко акции за почистване на сметищата, образувани в землищата на пограничните села Странджа, Крайново и Воден.

Предстои проблемът отново да бъде обсъден на среща между ръководствата на крайграничните общини Болярово и Елхово и директора на Регионалната дирекция „Гранична полиция“, каза кметът Христов.

Кметът на Болярово внася до вътрешния министър искане за възстановяване на граничното полицейско управление

„Те са предприели определени стъпки по границата някъде. Една част от тези отпадъци те се опитват да бъдат унищожени, събрани, изхвърлени, но в момента има много, много отпадъци по границата“, посочи той.

Кметът допълни, че Общината е готова за пореден път да окаже съдействие с техника и доброволци за разчистването на сметищата.
Мира Безус, БТА