/ МВР
Ако през пролетта и в началото на лятото ние имаме 1500 опита за незаконно преминаване на мигранти през българо-турската граница, в резултат от интензивния диалог с турската страна, в момента в последните един-два месеца ние имаме не повече от 300-400 незаконни опити за преминаване на българо-турската граница.

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов от парламентарната трибуна.

Тези, които са хванати в София са такива, които са преведени. Няма как на 1500 опита да няма някой, който да не е минал, но той е хванат във вътрешността на страната, а ако не е хванат там, е хванат на българо-сръбската граница”, добави Стоянов.

Кметът на Болярово внася до вътрешния министър искане за възстановяване на граничното полицейско управление

От началото на годината до ноември 2023г. има 174 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. Задържани на вход са 1400 граждани на трети страни, което е с 32% по-малко спрямо същия период за 2022г., а на изход са задържани 3346 лица, което е с 45 % намаление спрямо същия период”, посочи той.

Министърът на вътрешните работи коментира, че в резултат на активния диалог с Турция се отчита намаление с над 2 пъти на опитите за нелегално преминаване на границата. “Полагат се усилия за по-силно ангажиране на Сърбия в охраната на общата граница”, поясни той.

“Няма индикации за предстояща бежанска вълна заради войната в Газа”, увери Стоянов.
БГНЕС