/ Министерски съвет
През последните шест месеца има съществен напредък в охраната на българо-турската граница. Това се дължи както на нашите усилия, така и на помощта от заинтересовани европейски държави като Австрия и Германия, заяви в Берлин премиерът акад. Николай Денков. Той беше на кратка визита в германската столица по покана на канцлера Олаф Шолц.

Министър-председателят представи ролята на България в кооринирането на борбата с трафикантите на мигранти на европейско ниво с участието на Европол и Фронтекс. Като позитивен резултат той посочи значително по-големия брой мигранти, които не са допуснати на територията на Европейския съюз (ЕС), както и на хванатите вътре в страната спрямо предишния период. Освен това България оборудва технически границата с нови камери и дронове, поръчани са голямо количество високопроходими автомобили, които да улеснят работата на патрулите. „В момента ситуацията е доста по различна от преди време. Затова сме поканили германски, австрийски и холандски граничари да дойдат да видят на място и, ако искат, да участват в охраната заедно с българските си колеги. Ние сме отворени за всякакво сътрудничество за защита на външните граници на ЕС“, каза акад. Денков.

Шолц към Денков: Подкрепям категорично България да стане част от Шенген

Той се позова на официалната статистика, която показва, че делът на мигрантите, които стигат до Германия, Австрия и Централна Европа през България, е много малък спрямо тези, които идват в Западна Европа през Средиземно море.

Българският премиер и неговият домакин са единодушни, че трябва да се сложи изключителен фокус върху защитата на външните граници на ЕС и да се помогне на държавите, които са подложени на най-голям натиск. „Защото ако не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско ниво, всички възможни варианти за преразпределение вътре в Съюза няма да решат въпроса. Просто ще отлагат и преразпределят проблема от една в друга държава“, посочи акад. Денков.

„България и Германия са много надеждни партньори, съюзници и приятели“, подчерта германският канцлер. Германия изцяло подкрепя приемането на България като пълноправен член на Шенгенското пространство и ще застъпва тази позиция и пред европейските партньори. Олаф Шолц похвали започнатите реформи в съдебната система в нашата страна, „защото правовата държава е едно от най-важните достижения на Европейския съюз“.

Канцлерът специално благодари на българския премиер за позицията на България по отношение на войната в Украйна и подчерта важната роля на страната ни за осигуряването на транспортни коридори за износ на украинско зърно през Черно море.