/ БГНЕС
Подкрепям категорично България и Румъния да станат част от Шенген. Германия се застъпва за това и предпоставките са на лице, заяви германският канцлер Олаф Шолц след среща с премиера Николай Денков в Берлин.

"Подкрепям категорично България и Румъния да станат част от Шенген. Отношенията ни с България са превъзходни и многообразни и искаме да ги задълбочим", подчерта той.

БГНЕС

"Постигнахме търговски рекорд през изминалата година 12 млрд. евро. Внасяме повече от България, отколкото изнасяме. България е наш партньор в ЕС и НАТО, което си пролича след руската агресия. Българското правителство застана категорично на страната на Украйна, за което ви благодаря", добави Шолц.

По думите му особено важна роля играят коридорите на солидарността за износ на зърно в дългосрочен план и България играе много важна роля в това отношение.

Относно перспективите пред присъединяването на Северна Македония към ЕС, Шолц подчерта:

Страните от Западните Балкани могат да станат членове на ЕС. Изключително важно е този процес да напредва. Искаме да задвижим съвместно тези процеси.“

БГНЕС

"Германия и България са надеждни партньори, съюзници и приятели", заключи канцерът.

От своя страна министър-председателят Николай Денков потвърди думите на Шолц за двустранните отношения и акцентира върху усилията на България за укрепване на границата на ЕС.

През последните 6 месеца има промяна на границата с Турция. Реформите дават резултат, те са подпомогната от държави като Австрия и Германия. Бяха сформирани 2 групи за координация и борба с нелегалната миграция. Укрепваме и технически границата с камери и дронове. Отворени сме за всякакво сътрудничество“, заяви Денков относно опазването на външните граници на блока.

Той отбеляза, че процентът на преминаващите мигранти през границата на България е сравнително малък в сравнение с другите европейски маршрути.
Примиерът настоя войната в Украйна да спре там, където е започнала, на границите преди конфликтът да ескалира. Той отбеляза нуждата от завършване на процеса на енергиен преход и борба с пропагандата, за да се неутрализират последиците от руската агресия.

Денков и Шолц ще се срещнат и утре в Толедо, Испания. 
БГНЕС