Искане за възстановяване на закритото гранично полицейско управление в Болярово ще бъде внесено до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов следващата седмица, съобщи кметът на пограничната община Христо Христов.

„То беше с много лека ръка закрито. Смятам, че по най-бързия начин трябва да се предприемат действия от държавата“, заяви Христов. Ще се търси и подкрепата на областния управител на Ямбол и депутатите от региона, посочи кметът. Той определи това като една от първите задачи на общинското ръководство в новия мандат.

Заловиха 33-ма нелегални мигранти край Болярово

Граничното полицейско управление в Болярово беше закрито през юни 2022 г. със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. След реформата служителите бяха пренасочени към структурите в Елхово, Малко Търново и Резово. 

Впоследствие дейността на граничното управление бе частично възстановена по разпореждане на вицепремиера и министър на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев.

В създаденото териториално поделение бяха изпратени 40 гранични служители. Според кмета на Болярово броят на граничните полицаи е недостатъчен за охрана на 38 километра от българо-турската граница в района, след закриването на структурата, тъй като мигрантският натиск е изключително засилен.
Мира Безус, БТА