/ Община Ямбол
Празникът на танцуващите коледари, който се провежда повече от 20 години и няма аналог в България
Над 200 деца на възраст от 3 до 10 години се включват в Детския коледарски празник в Ямбол, съобщиха от Общината.

Той ще се проведе на 21 декември от 10:00 часа в Зрителната зала, като основен организатор е Общински детски комплекс-Ямбол.

Детският коледарски празник няма конкурсен характер, малките коледари ще получат подаръци, а избрана от организаторите детска куда ще участва и в тържествената програма на Фестивала „Ямболски коледарски буенек“ на 25 декември.

Изграждат нови комбинирани велосипедни и пешеходни алеи в Ямбол (СНИМКИ)

Празникът на танцуващите коледари, който се провежда повече от 20 години и няма аналог в България. Типичната само за Ямбол танцова стъпка, огласяна от звъна на шпорите на ботушите, е своебразен ритуал за встъпването на юношите в мъжество.

Мъжката сила, мъжкото начало, съвпада с раждането на Христос. Коледарите показват новата сила, която възниква и която озарява хората. Уникалният коледарски буенек е възникнал тук в началото на 19 век, като тръгва от най-стария квартал на града „Каргона“, а по-късно се пренася и на „Баира“.

В Ямбол и досега съществуват два вида коледарски буенек – на „Каргона“ и на „Баира“. Затова и на 25 декември отново ще се проведат два конкурса – от 9:00 часа пред читалище „Пробуда-1909“ - на коледарските куди от „Каргона“, а от 13:00 часа и пред читалище „Зора-1945“ - на коледарските куди от „Баира“.

Заявки за участие и в двата конкурса са подали вече над 20 коледарски куди, като участниците в тях са повече от 500. Тази година е увеличен и наградният фонд за коледарските куди. И за двата конкурса са предвидени колективни и индивидуални награди.

Празнично веселие ще бъде организирано и в Градския парк на 25 декември, където вече е изпъстрено от коледния базар. На сцена до фонтана в парка в 12:00 часа започва празничната фолклорна програма с участието на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, танцьорите от „Всички стъпки“, коледарски групи.

Водосвет за здраве ще отслужи архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий. А освен това можете да опитате и от ямболските мезета и вина, които предлагат там местните производители.

На 25 декември ще се проведе и традиционното надиграване между коледарските куди. Началото му е от 11:00 часа, като коледарското шествие по ул. „Индже войвода“, Каргонски мост, ул. „Георги Дражев“, ул. „Цар Иван Александър“, площад „Освобождение“, ул. „Цар Освободител“, Градски парк - Ямбол, сцена до фонтана на Градски парк.

По този повод в района ще бъде спряно и движението на превозни средства за няколко часа. Призовават се при необходимост шофьорите да избират заобиколни маршрути.