Броят на бездомните кучета в града непрекъснато нараства
Предстои ремонт и разширяване на приюта за безстопанствени кучета в Ямбол, стана ясно на последната сесия на Общинския съвет.

Броят на бездомните кучета в града непрекъснато нараства. Това каза управителят на общинския приют Надежда Горанова. 

Ремонтът ще подобри условията в сегашните помещения за отглеждане, които са изградени преди близо 15 години. Ще се построят и допълнителни боксове, които могат да поемат още около 20 кучета.

Още нови тротоари и асфалтови настилки в Ямбол, продължават ремонтите в различни райони на града

Обмисля се и възможността за приемане на котки в отделно обособени помещения, разказа Горанова. Около 130 кучета се отглеждат към момента в приюта. Въпреки че от началото на тази година има над 30 осиновени животни, броят на питомците в общинския приют не намалява.

Ежедневно се получават сигнали, като все повече са изоставените на улицата от стопаните си домашни кучета. „Малък е броят на осиновените, на фона на прираста, който се наблюдава. Особено през пролетта и началото на лятото имаше страшно много малки кученца изхвърлени“, коментира управителят на общинския приют за безстопанствени животни в Ямбол. Кучетата са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени, а осиновителите - освободени от такса за домашен любимец", припомни тя.

На този етап няма проблем с изхранването на животните. „С това, което сме си осигурили от бюджета се справяме. За наше голямо щастие, имаме и много дарители, които ни помагат с разнообразяването на храната.

Носят ни храна, подходяща и за по-възрастните, и за по-малките кученца“, каза още Горанова. Тя изказа благодарност към дарителите и доброволците в приюта.
Мира Безус, БТА