Жените социалистки от двете страни на Дунав ще си сътрудничат
Жените социалистки от двете страни на Дунав ще си сътрудничат / БСП Враца

Жени-социалистки от област Враца посетиха Калафат, Румъния. В делегацията от Враца, водена от председателката на Областния съвет на ОбЖС Наталия Христова, участваха председателките на Враца, Роман и Мездра. Посещението е осъществено съвместно с жени-социалистки от Видинска област, ръководени от Маргарита Велкова. Българската делегация бе посрещната от кмета на Калафат Мирча Гуца, връчил по червена роза на всички дами.

„Чаровни дами, изискан стил, активен диалог, желание за съвместна работа по социални проблеми, отглеждане и възпитание на децата, равнопоставеност на половете. Очарователната Кармен Чуйка - председателка на жените и общински съветник Калафат ни посрещна с думите „ Знаете ли откога ви чакаме". Имаме общи женски радости, грижи, проблеми. Можем и ще си сътрудничим. Реката ни разделя като територия, но и ни свърза като съдба, възможности, желания", коментира общинският съветник от Враца Радка Тошева.

На срещата е приета обща Резолюция, в която са заложени основни положения на сътрудничество - образование и възпитание, здравеопазване и профилактика на социалнозначими заболявания, култура , проблеми на родителството, работа за реализация на жените, актуални проблеми на джендър политиките. От името на българската делегация е направено предложение за среща в Зайчар и създаване на балканско женско сътрудничество .

Следващата среща ще е във Враца през август тази година, а през 2016 - в Крайова ще се проведе Конференция за трансгранично сътрудничество по женските политики.