Започва Международният фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка
Започва Международният фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка / Георги Врабчев

В местността „Валога" край с.Оходен ще бъде открито второто издание на Международния фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка". Той вече е част от Международен младежки пътуващ арт фестивал „Модерни времена", финансиран със средства на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 на Норвежката програма.

Във фестивала ще вземат участие: Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол, Варна. Групата ще представи ранно средновековен бит на българите, въоръжение и снаряжение VII-IX век /временно жилище - юрта, демонстрация на занаяти - ковачество, плъстарство, изработка на шлемове, плетене на ризници. Стрелба с традиционен, рефлексен лък. Представяне на облекла и оръжия от периода. Детско-юношески театър Ларвик, Норвегия, които ще покажат своите исторически корени и наследство, представяйки древни истории за викингите, предавани през поколенията.

Започва Международният фестивал за древни култури Слънцето на Тодорка"
netinfo

Публиката ще надникне в живота и традициите на дълго страхувалите се хора от севера. Борба, пламъци, пеене, хумор, култура, фолклор и митология са част от живота и ерата на викингите, и сега норвежките им потомци и „роднини" ще преминат през тяхната история.

Във фестивала ще се включат също археологически екипи от Румъния и Украйна, студенти по специалността „Археология" на СУ „Св. Климент Охрисдки" и ВТУ „Св.св. Кирил и Методий", както и ученици от Експериментална група по археология на СОУ „Христо Ботев"-Враца и от Клуб по журналистика на ЕГ „Йоан Екзарх"-Враца. В Международния фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка" - 2015 ще участват и театрална група „Темп" към Младежки дом-Враца, театрална група „Мускетарите" от Перник и Арт студио „Камбана" от София.


Фестивалът се реализира от Сдружение ТЕМП-АРТ и Регионален исторически музей Враца, с финансовата и логистична подкрепа на Община Враца. Официалното откриване ще е на 24 юли, от 20,30 часа.

Започва Международният фестивал за древни култури Слънцето на Тодорка"
netinfo

Фестивалът ще бъде организиран в три секции:

- Арт секция - В нея ще бъдат представяни артистични реконструкции на древни ритуали и легенди представяни от формации от страната и чужбина. В дните на фестивала ще се организира тридневен творчески уъркшоп на тема „СТИХИИТЕ...". Уъркшопа ще завърши с нощен театрален лабиринт в местността Валога, с. Оходен.

- Научна секция - Кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми свързани с древността и древното познание. В тези дискусии ще се представят и обсъждат новости от динамично променящата се емпирична научна среда в областта на праисторията, ще бъдат представени презентации и публикации на нови открития.

Започва Международният фестивал за древни култури Слънцето на Тодорка"
netinfo

- Младежка експериментална лаборатория - Ще участват младежи от клубове по история в училищата от страната и студенти по археология. Те ще се включат в уъркшоповете по експериментална керамика, обработка и производство на инструменти и култови предмети от кост, жътва на лимец с експериментални реплики на автентични сърпове. Участниците ще получат сертификат за елементарен курс по археология.

Всички участници във форума ще получат статуетка със запазения знак на Фестивала, нефритен амулет, Богинята майка свързан с раждането, открит в местността Валога край Оходен. Амулетът е уникален за нашите земи. Той е със стилизирана форма на раждаща жена. Участниците ще имат възможност да се включат в посещения на туристически дестинации и да посетят музейни експозиции и разкопки в района на Враца и Мездра.

- Емблема и запазен знак на Фестивала е графично изображение на нефритния амулет, Богинята майка свързан с раждането, открит в местността Валога край Оходен. Амулетът е уникален за нашите земи и е със стилизирана форма на раждаща жена.

Започва Международният фестивал за древни култури Слънцето на Тодорка"
netinfo