/ Община Враца
Най-вероятно работници ще се наемат чрез Бюрото по труда
Церемония по първа копка на завода на немската фирма МД "Електроник" бе проведена във Враца.

Враца – лидер при привличането на инвеститори

Участваха зам.-министър председателя Марияна Николова, кметът Калин Каменов, изп.дир. на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, гл.изп.директори на МД Електроник Роберт Хофман и Ото Жижка, упр.дир. на строително-инвестиционна компания „Хоризонт-Иванов“, която ще строи завода - Борислав Иванов, депутатът Красен Кръстев, обл. управител Малина Николова, предс. на ОбС Враца Румен Антов, предс. на БТПП Цветан Симеонов, представители на посолството на Германия у нас и др.

„Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Ние избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия”, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MD ELEKTRONIK по време на церемонията.

Германска компания ще инвестира във Враца над 21.5 млн. лева

Също така допълни: „В следващите месеци компанията планира да се построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико.“

Първа копка Враца


Вицепремиерът Марияна Николова от сцената коментира, че по отношение на Северозападна България “целенасочено се работи за обновяване и създаване на инфраструктура, която да осигури така необходимата свързаност.“ Решението на германската компания MD Elektronik да изгради свой завод у нас е пореден сигнал, че притежаваме атрактивни условия и конкурентна среда за инвестиции. Убедена съм, че MD Elektronik тепърва ще получава доказателства за правотата на своето стратегическо решение след Чехия, Китай и Мексико, да отвори фабрика и тук.“, подчерта Николова.
 

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, допълни: „Тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона.“

Първа копка Враца

Към гостите адресира поздравленията си и Калин Каменов, кмет на община Враца: „Вярвам, че след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия регион.“ Г-н Каменов връчи разрешението за строеж на г-н Хофман и обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.

Кметът на Враца подписа договор с най-големия нов инвеститор в региона

Спазвайки българските народни традиции, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий благослови начинанието. Обекът във Враца е пети по ред в портфолиото на фирмата, чието седалище е във Валдкрайбург, Германия. Заводи има и в Чехия, Мексико, и 2 в Китай. Фирмата има офиси за продажба в Южна Корея, Китай и САЩ. Общият й оборот е 430 млн.евро. От 2011 година се специализира само в автомобилостроенето.

Първа копка Враца

Разработва и произвежда проводници за пренос на данни, модули и компоненти за свързване на данни и системи за информационно развлечение, както и области, свързани със сигурността в целия автомобил.

Новият завод трябва да е готов до края на годината, намира се на пътя между жк „Сениче“ и кв. „Кулата“. Първоначално ще бъдат наети 300 работници, но все още е рано да се каже как ще стане това. Най-вероятно като посредник ще се използва местното Бюро по труда, казаха за Дарик от ръководството на завода в България.   
община Враца