Награда за Враца
Награда за Враца / Община Враца
Община Враца получи плакет за най-много привлечени инвеститори през 2018 година на годишните награди „Инвеститор на годината“. Отличието бе връчено на кмета Калин Каменов от Боян Томов – директор на портала Kmeta.bg. Калин Каменов благодари на Министерство на икономиката и Българска агенция за инвестиции за активната подкрепа при преговорите с чуждестранните инвеститори.  Каменов подчерта, че тепърва предстоят още добри новини за икономиката на Враца. Като предизвикателство той посочи развитието на техническото образование в града и призова министъра на образованието Красимир Вълчев, който присъстваше на церемонията, за подкрепа в тази насока.

За последната година двама от инвеститорите в града получиха най-високия клас „А“. В началото на 2019-та бе подписан договорът между местната администрация и МД Електроник за закупуването на общински терен, където дружеството ще  изгради завод. Инвестицията е близо 22 милиона лева, а първоначалният брой на разкритите места ще е 300, като стартовата заплата за нискоквалифицираните служители ще е 1 000 лева.
         

Калин Каменов


Инвестиционно намерение към Враца заяви и най-големият производител на каучукови съединения и пластмасови тръби в автомобилната индустрия – Теклас България. Фирмата получи най-високия клас за инвеститор - „А“, като се очаква да вложи 30 млн. лв. в изграждането на завод в града, както и да разкрие първоначално до 500 работни места.

Събитието „Инвеститор на годината“ се организира от Българската агенция за инвестиции и има за цел да отличи най-значимите проекти, реализирани в страната през предходната година. Водещи критерии при определяне на победителите са обемът на инвестициите и броят на разкритите работни места.

На тържествената церемония присъстваха още: заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика – Марияна Николова, министърът на икономиката – Емил Караниколов, председателят на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, Антоанета Барес – изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“, народни представители, членове на дипломатическия корпус, представители на бизнеса, работодателските организации, смесените търговско-индустриални камари и кметове на общини от страната.
 

Награда за Враца
Община Враца