Войната за трупове продължава?
Войната за трупове продължава? / Дарик Враца

„Няма доказателства за това че в МБАЛ „Христо Ботев" се търгува с починали", обяви днес директорът на здравното заведение Светозар Луканов. Изявлението е в отговор на твърдение от страна на погребални агенции във Враца, че съществува такава практика срещу която те недоволстват. Обвиненията им са срещу санитаря Владимир Цанов, който според агенциите срещу пари насочва близките на починалите да използват услугите само на една от тях, а в същото време директорът не предприема мерки.

По думите на Луканов още преди агенциите да изнесат в медийното пространство този сигнал той е провел среща с част от тях и е разпоредил проверка, която не е доказала твърдението за търговия, извършвана от санитаря Владимир Цанов. Причините за изнасянето на подобен сигнал Луканов вижда в новия режим, който е въвел след встъпването му в длъжност преди година и половина.

„Когато постъпих като изпълнителен директор - аз и екипа ми заварихме в почти всички отделения, особено тези, в които лежат тежко болни, дежурни агенти на тези агенции, които предлагаха услугите си преди болния да намери своя край. Представете си колко грозно е това, колко отвратително се чувстват близките, персонала и всички ангажирани с една единствена кауза - колкото и тежко да е положението на болния да се положат усилия той да се спаси.

Още тогава / ноември, миналата година/ категорично забраних с моя заповед достъпа на погребални агенти, фирми и др. които се занимават с погребални услуги в отделенията на МБАЛ „Христо Ботев" АД, защото смятам, че това е не просто законосъобразно, но и наш морален дълг", заяви директорът. „Този бизнес е силен, от години е стъпил тук, но ще направя всички възможно това да престане".

Вече е забранено в залите на болницата да се обслужват починали на други места, извън болницата. Той обяви още, че от следващата седмица ще бъдат сложени камери в коридорите на отделението по патология, а ключът до секционните зали ще стои в охраната. Луканов призова при наличие на данни за извършване на нерегламентирани услуги от страна на служители в болницата, да се подават сигнали до него и ръководството, за да могат да се вземат необходимите мерки навреме.

Представители на недоволните погребални агенции обаче категорично отхвърлиха твърдението, че техни агенти са пресрещали хората по коридорите на болницата и са им предали услугите си. „Ако има такова нещо и има недоволни то да е имало и сигнали от хората, коментира Мая Вълова. Как така ще ходим ние по коридорите и ще дърпаме хората, нали ще стане скандал. Нашият бизнес е специфичен, ние работим с трагедията на хората и няма как да ги притесняваме. Това напрежение се създаде от година и половина, от както той е директор.

Сега един човек извършва тази дейност нерегламентирано и получава дивиденти за това". Агенциите обвиняват санитаря Цанов, че оперира и с личните данни на почиталите, каквото право няма. „Обаждат му се сестрите от отделението, той отива взима данните, и после предлага услугите на въпросната погребална агенция. Защо нямаме проблеми с другия санитар от „Съдебна медицина?", попита още Вълова.

Агенциите са категорични, че няма да оставят нещата и ако от болницата не вземат мерки ще намерят и други начини за действие. „Просто искам да знаете всички - ние няма да го оставим така! Ние плащаме данъци, плащаме осигуровки, плащаме наеми, а някой да идва тук и да упражнява дейността си незаконно...Нали за това работим - прозрачност в отношенията, в бизнеса.. Няма да стане!
Директорът на болницата също бе категоричен: „Не се плаша! Агенции могат да идват само за краткосрочен престой. Тук, до линейките, надявам се няма да виждате катафалки".