Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) откри кръгла маса по енергийна сигурност в Брюксел
Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) откри кръгла маса по енергийна сигурност в Брюксел / Офис Уручев

Евродепутатът Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) официално откри кръгла маса на тема: Енергийна сигурност и добро управление в Югоизточна Европа: рискове и предизвикателства по пътя към Европейски енергиен съюз. Форумът бе организиран в Брюксел от Центъра за изследване на демокрацията като част от антикорупционната инициативата SELDI: Програма за добро управление на Югоизточна Европа.

Във встъпителните си думи, българският евродепутат припомни, че прекъсванията на доставките на руски газ през 2009 г. са "събудили" Европа и са очертали ясно необходимостта от обща европейска енергийна политика, а конфликтът в Украйна е възродил амбицията за интегриран подход към енергийната сигурност. Според него най-голямата пречка пред провеждането на такава политика се състои в нежеланието на страните членки да жертват част от суверенитета си за общи енергийни политики, като например избора на източниците на енергийните си доставки, определяне на използваните видове енергия (енергийния си микс), както и условията за експлоатация на енергийните си ресурси, които са изцяло национални правомощия.

Това поражда напрежение между декларираната необходимост от по-тясно сътрудничество и солидарност, от една страна, и зачитането на националните прерогативи, от друга. Въпреки това, Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) изрази оптимизъм, че Европейският енергиен съюз ще засили координацията на националните енергийни политики, ще ускори създаването на единен енергиен пазар, ще подобри свързаността на енергийните системи и ще повиши диверсификацията и енергийната независимост на Европа.

Участниците в срещата обсъдиха най-актуалните промени в провежданата енергийна политика на отделните страни членки в контекста на политическите сътресения между Русия и Украйна.

В събитието се включиха водещи европейски и американски енергийни експерти и политици, като д-р Едуард Чао, главен експерт по национална и енергийна сигурност към Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон и Жан-Арнолд Виноа, съветник по европейската енергийна политика към института „Жак Делор", които анализираха начините, по които Европейският съюз може да отговори на регионалните и международни предизвикателства пред енергийната му сигурност.
Форумът постави и въпроса за управленските дефицити в страните от Югоизточна Европа в управлението на националните енергетики и рисковете, които произтичат от все още съществуващите монополите и зависимости в енергетиката.