Празничното хоро, начело с кмета на община Видин.
Празничното хоро, начело с кмета на община Видин. / Община Видин
Кметът на Община Видин Огнян Ценков посети село Покрайна, където бе гост на празника, посветен на лозята и виното. По традиция проявите за Трифон Зарезан се организират от местното читалище „Просвета-1927“. На събитието присъстваха неговият председател Адриана Асенова, кметът на селото Валентин Маринов, много жители и гости.

Кметът зарязва лозята.
Кметът на общината зарязва лозите.

По стар обичай хората се хванаха на хоро и под звуците на духовия оркестър „Златорожие“ се отправиха към дома на стопанина Мариян Трифонов, където бе извършен ритуал по зарязване на лозята. Водосвет бе отслужен от отец Михаил, а пръв отряза лозовите пръчки Огнян Ценков, като нарече: “Да бъде благодатна и изобилна годната, да се роди хубаво грозде, да се напълнят бъчвите с много вино. Да са живи и здрави стопаните на това лозе и да се грижат добре за него, както и досега“.

Празничното хоро.
Празничното хоро.

След това, отново с хоро, всички се отправиха към площада и видинският кмет честити празника на хората от Покрайна, с пожеланието да се радват на нова богата реколта. Той отбеляза, че Община Видин продължава да полага грижи за подобряване на жизнената среда в населеното място: „Направихме всичко възможно и осигурихме необходимите средства за облагородяване. За тази година са предвидени 57 000 лева за асфалтиране на улица „Втора“, както и на други улици и за ремонт на покрива на читалището. Това, което предвиждаме, е съобразено с желанието на жителите на Покрайна.Ще работим също по програмата „Местни инициативи“, предстои да бъде изградено футболно игрище по „ПУДООС“. Ценков обеща, че ще бъдат подменени и съоръженията на детската площадка.

Празнична трапеза.
За празника.


По повод празника кметът на общината връчи поздравителен адрес на Адриана Асенова. От името на читалищното настоятелство, на кмета и жителите на селото, тя изказа признателност към Огнян Ценков за оказваната от него подкрепа и му връчи благодарствен адрес.

Празникът завърши с конкурс за най-добро домашно вино в три категории: червено, бяло и розе, а победителите получиха грамоти и награди.

С много веселие, в тази събота, отбелязаха Трифон Зарезан и жителите на село Сланотрън. Тържеството се организира от Народно читалище “Светлина-1926“, младежки клуб „Минерал“ и кметството. Секретарят на читалището Жасмина Костова и кметът на селото Венелин Павлов посрещнаха заместник-кмета Венци Пасков, който бе гост на празника. С хоро под звуците на Антимовската духова музика жителите и гостите се отправиха към дома на стопанина Славейчо Георгиев за традиционното зарязване на лозята. Отец Велизар отслужи водосвет за здраве и берекет. Венци Пасков отряза ритуално лозовите пръчки с думите: “Нека да е плодородна годината, да се ражда много грозде и да се лее руйно вино“.

По повод празника от името на кмета на община Видин Огнян Ценков, Пасков връчи на Венелин Павлов поздравителен адрес, в който пише: „Приемете най-искрените ми поздравления по случай отбелязването на Трифон Зарезан. Пожелавам на всички да бъдете грижовни стопани и занапред да отглеждате много и здраво грозде, да произвеждате пивко вино и да се гордеете със своето трудолюбие. Нека св. Трифон закриля вас и домовете ви, а благоденствието и късметът да ви съпътстват неизменно!“.