/ ОД на МВР-Враца
В Младежкия дом във Враца се проведе областен преглед на ученическите екипи по първа помощ. Участие взеха 7 отбора (от по 4 човека) от 3 общини на областта - Враца, Мизия и Мездра.

Обявиха победителите в областното състезание "Млад огнеборец"

Участниците преминаха през общо 7 пункта, на 5 от които трябваше да демонстрират уменията си за оказване на първа помощ, а именно при пътно-транспортно произшествие, земетресение, битов инцидент, инцидент с пострадали, изпаднали в безсъзнание и теоретичен тест.

Ситуациите бяха пресъздадени от ученици на врачанското Средно училище „Христо Ботев“, които умело влязоха в ролите си на пострадали или просто изплашени хора. Съдии на всяка ситуация бяха доброволци от клубовете БМЧК във Враца и Зверино, а главните съдии на пунктовете - определени от Община Враца училищни медицински работници.

Участници в състезанието.
ОД на МВР Враца

Те оценяваха уменията на отборите да реагират адекватно в дадената ситуация, техните умения да разпределят задачите си, да вземат мерки за обезопасяване на мястото на инцидента, да извършат правилно повикване на спешен център, да окажат навременна и адекватна помощ.

Най-много точки от представянето си събра отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ с. Зверино– 668т. (от максимален брой 700), на второ място се класира отборът на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ - Враца, а на трето място - СУ „Христо Ботев“ от областния град. Всички участници получиха награди и грамоти за участие, осигурени от Областния съвет на БЧК Враца.

Отборът-победител ще представи областта на Националното състезание на ученическите екипи по първа помощ в началото на следващия месец, което ще се проведе в Национален учебен център на БЧК с. Лозен.