/ iStock/Getty Images
Врачанският окръжен съд отказа да разгледа делото срещу непълнолетния Аксел О., обвинен за убийството на 18-годишната Андрея от село Галиче, извършено на 11 януари тази година, съобщиха от пресцентъра на съда.

Днес се състоя разпоредителното заседание по делото. Седемнадесетгодишният младеж е подсъдим по четири обвинения, като най-тежкото е за извършено умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин с цел да прикрие друго свое престъпление- изнасилването на момичето. Въпреки че е непълнолетен, но навършил 16 години, Аксел е съзнавал свойството и значението на деянията си и могъл да ръководи постъпките си, затова е обвинен в умишлено убийство, се посочва в съобщението.

Предадоха на съд убиеца на 18-годишната Андрея от Галиче

Съдът е отказал искането на служебния защитник на подсъдимия - да разгледа делото по същество в съкратена процедура, тъй като вече е влязла в сила поправката на Наказателно-процесуалния кодекс, според която е недопустима такава процедура при умишлено убийство, допълват в съобщението. Отказано е и връщането на делото за преразглеждане на обвинителния акт по отношение на едно от повдигнатите обвинения.

Делото за убийството на Андрея е насрочено за разглеждане по същество от съда на 7 октомври. Заседанието ще се проведе при закрити врата поради непълнолетието на подсъдимия, се уточнява в съобщението. Съдът е потвърдил на днешното разпоредително заседание и неговото постоянно задържане под стража.