Съдът излиза с решение за „Конака“ на 7 април
Съдът излиза с решение за „Конака“ на 7 април / Община Видин

Видинският окръжен съд даде ход на делото за връщане на собствеността върху сградата на музей „Конака“, за която претендира Мюсюлманското изповедание. На заседанието се яви лично кметът на Община Видин Герго Гергов. В залата присъстваха председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов и общински съветници.

На делото нямаше представители от страна на ищеца. Вещото лице Галина Антова представи съдебната експертиза. Според проучването днешният музей е построен между 1850 и 1870 г. като епископски конак. След Освобождението през 1878 г. в сградата се е нанесла видинската община. По-късно там се е помещавало общежитието на медицинското училище, а след 1950 г. става музей.

Намерен е проект, според който през 1919 г. сградата е надстроена и става двуетажна. От 1971 до 1974 г. се извършва реставрация и консервация на музея със средства на държавата и общината. „Конака“ е обявен за паметник на културата от местно значение през 1964 г. Няма данни сградата на музей „Конака“ да се е използвала от турските власти с каквото и да било предназначение, е заключението на експертизата.

Съдът излиза с решение за Конака на 7 април
netinfo

Съдът намери делото за изяснено и обяви, че ще излезе с решение по него след един месец, считано от 7 март.

„Внимателно изслушах експертизата на независимия оценител. Оказа се, че всъщност този имот, за който имат претенции, е построен от българската християнска църква“ – каза кметът на Община Видин Герго Гергов пред медиите. Той допълни, че имотът е публична общинска собственост и няма никакви притеснения относно решението на съда, което според него ще бъде в полза на общината. Видинският кмет благодари за подкрепата на председателя на Общинския съвет и на общинските съветници, които са присъствали на всички заседания във връзка с делото за „Конака“ като представители на цялото видинско общество.

Съдът излиза с решение за Конака на 7 април
netinfo

 

Срещу претенциите на Мюсюлманското изповедание да му се предостави сградата на музей „Конака“ във Видин, бяха организирани протестни прояви от Сдружението на българските футболни привърженици и от политически партии. Пред сградата на Съдебната палата се събраха и много граждани.

Съдът излиза с решение за Конака на 7 април
netinfo