Чудотворна икона
Чудотворна икона / Дарик Враца
Ученици се помолиха пред иконата на Света Богородица „Одигитрия Байталска“ за успушно преминаване на матурите. Сестра Лариса от храм „Рождество Богородично“ на девическия манастир в село Байтал, Одеска област, Украйна, донесе чудотворната икона в Монтана. Светинята бе поставена в храм „Свети Свети Кирил и Методий в Монтана в 16 часа. В църквата ще остане за няколко часа и след това ще бъде отнесена в Клусурския манастир.

Чудотворна икона
Петя Димитрова


Никой не знае точното време на създаването на тази икона. Била е открита случайно и отнесена от Агафангел, днешният митрополит Одесский и Измаильский в Киевско-Печерска лавра за реставрация. Там останала една година, но монасите не могли нищо да направят и казали, че не се подава на реставрация, разказва сестра Лариса. Тя и нейните сестри от девическия манастир в село Байтал започнали да я показват на хората и нейният лик, започнал да се показва, да изсветлява.

Чудотворна икона
Петя Димитрова


„Тя е една от първите икони Одигитрия, / бел. ред. което означава Показваща пътя, Пътеводителка /. Нарисувана е от апостол Карп, един от 70-те апостоли на Исус Христос, още докато е била жива Богородица, разказва сестра Лариса. И когато тя видяла своя лик, казала: „В тази икона ще бъде моята благодат и моята сила.” и това със сигурност е така, вярва монахинята.