/ Thinkstock/Getty Images
Регионалната здравна инспекция във Видин е издала предписания на всички общопрактикуващи лекари в областта да проверят имунизационния статус на своите пациенти от 13 месечна възраст до 18 години и са раздадени 250 дози ваксини срещу морбили само за пет дни. Това каза д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция-Видин.

Нови случаи на морбили у нас, заразените вече са 32

„Откритите неимунизирани или с непълен имунизационен статус лица, както и тези с неясен имунизационен статус  трябва да бъдат обхванати незабавно с ваксина срещу морбили, която е комбинирана ваксина срещу паротит и рубеола.

Не се допускат необсновани отлагания на имунизациите. От лечебните заведения се изисква ранно откриване на клиничните симптоми на заболяването с цел ранна изолация и хоспитализация на заболелите.

Стриктно трябва да се спазват и вътрешноболничните изисквания, за да не се допусне вътрешноболнична инфекция“, коментира д-р Цветанова. Тя уточни, че  във Видин няма регистрирани случаи на морбили.

„Просто шарка, по-добре да преболедува“, това мислене е погрешно и излага децата на риск

„Последните случаи са от 2010 година на територията на областта. Тогава за 5 месеца на територията на Видинска област от морбили се разболяват 370 души от 17 дневна  до 50 годишна възраст.

Най-висока заболеваемост от морбили тогава бе сред децата. Бяха обхванати 9 общини в областта с 25 населени места. 80% от заболелите, 284 болни бяха на територията на Община Видин и от тях 281 в квартал „Нов път“, което показва къде може да се получи пробив и към лекарските практики в този квартал са насочени усилията“, каза д-р Пепа Цветанова.