/ ThinkStock/Getty Images

„От началото на февруари в югозападна България 17 човека - деца и възрастни, са заболели от морбили. Някои родители може би ще кажат: „Просто шарка. По-добре да преболедува!“.

21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас - има ли опасност от епидемия?

Това мислене е погрешно и излага децата на риск
от: пневмония, менингит (възпаление на мозъчната обвивка), миелит (възпаление на гръбначния мозък) и други неприятни усложнения, някои от които водят до трайни увреждания", предупреди Тони Колева от РЗИ-Габрово. 

Според нея, е важно да се обърне специално внимание на още две възможни последствия от преболедуването от морбили.

Петима са болните от морбили у нас (ВИДЕО)

„Морбилозният енцефалит (възпаление на мозъка) е усложнение, което се явява обикновено около от 8-14 ден от началото на болестта и протича тежко с картината намозъчен оток, церебрална кома и най-често – смъртен изход.

Склерозиращ морбилозен паненцефалит – заболяването се развива след преболедуване от морбили. Морбилния вирус остава в мозъчните клетки и продължава да се възпроизвежда.

Това активира автоимуннен отговор и води до смърт на невроните. Какъв е резултата от този процес? Епилептични припадъци, нарушения на координациятана движенията, нарушения на говора, нарушения на писането.

Развива се бързопрогресираща дименция - нивото на интелигентност намалява, загубата на памет напредва. Страшно е, нали? Решението е много просто! Нарича се имунизация! Тя е безболезнена, понася се леко и е безплатна!

Четири от заразените с морбили деца са от Благоевградска област

Според действащия Имунизационен календар в България, имунизация срещу морбили се прави с трикомпонентна ваксина (срещу морбили, паротит и рубеола) на децата навършили 13 месеца и реимунизация на 12 годишните. Достатъчно е само да се отзовете на поканата на личния лекар за имунизация!

Бъдете отговорни! Проверете имунизационния статус на детето си при личния мулекар. Ако е навършило възрастта за имунизация или ре-имунизация и по някаква причина ваксината не е поставена, незабавно заведете детето за поставянето й. Родители, не рискувайте здравето и живота на децата си!", призова Тони Колева.