/ ThinkStock/Getty Images
21 души вече са с морбили у нас, 17 от тях са деца, информира Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Сред новоинфектираните е и 27-годишен мъж, който е внесъл вируса на дребната шарка от Италия. Той е в тежко състояние и с дихателна недостатъчност. При болните деца от Банско и Разлог вероятно говорим за внос от Македония, където вирусът отне живота на три деца.
 
Има ли опасност от епидемия?

Три от новоинфектираните случаи се отнасят до деца на 1,5 годинки, 1,8 годинки и 13 месеца, които са били настанени в болницата в Разлог с различни диагнози, след което изписани, преди да се появят клиничните симптоми на първите разболели се деца. Четвъртият заразен е 27-годишен мъж също от Разлог, завърнал се преди седмица от Италия, информира д-р Кунчев.
 
„Към тези 17 се прибавят още 4, които току-що ми съобщиха, и така стават 21. От всички тях три са деца от същата група, които са пребивавали в това знаменито детско отделение в Разлог, където е станал контактът. Така че те са малко последствие на направеното там разпространение. Има един мъж на 27 години, който се е върнал от Италия, директно с клинична картина“, заяви д-р Кунчев.
 
Вносът е вероятно от Македония, даже и тези, които са в Банско и Разлог, като за Банско имаме данни, но за Разлог не можем да открием източника, защото заболяването е толкова заразно, че става много бързо и лесно и няма нужда да си с някой в една стая часове. Достатъчно е да се разминете в коридора и пак може да стане заразяване. Така че вносни са засега“, допълни той.

Въпросът беше дали ще намерят почва да се развиват у нас, или не. Ако нещата се ограничат до този взрив в Разлог, ние и през годината все още ще имаме внос и на други места и това, че ще изникват отделни случаи или малки епидемични взривове по градини, ясли, отделения, това не е толкова страшно. Въпросът е ще може ли да намери достатъчно неимунни хора, че да предизвика епидемия. Аз мисля, че условията са доста по-различни при нас. Обхватът ни последните години не е лош и чак до такива стойности, като украинските, румънските и сръбските, надали ще стигнем, но всичко зависи от това колко добре са си свършили работата и родителите, и личните лекари“, успокои главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Специалистът препоръча родители на малки деца да избягват контакти с видимо болни деца, независимо дали имат обрив, или не. Другият съвет, който д-р Кунчев отправи пред Дарик, е за проверка на имунизационния статус по отношение на морбили.

Нови случаи на морбили, в столична болница лекуват пет деца от Разлог
 
Относно децата от Разлог, които са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна", д-р Петър Петров, началник на отделението, заяви, че са леко до средно увредени от болестта, но опасност за живота им няма. Предстои им лечение с продължителност поне пет дни, преди да бъдат изписани, посочиха от болницата. И петте деца не са били ваксинирани.

Децата не са имунизирани, което предполага причината да се развие толкова бързо. Те в момента са в сравнително добро състояние, независимо че имаме заболяване, което би могло да се влоши“, посочи д-р Петров и допълни, че тяхната задача е да не позволяват влошаване на тези състояния и да ограничат епидемично разпространение на заболяването.

СЗО предупреждава: Заболяванията от морбили са се увеличили в целия свят

„От четири месеца до шест годинки са децата. Ако трябва да кажем истината, не е леко състоянието, но не е и много тежко. Те са рискови деца в тази възраст, защото имунитетът от майката е спаднал и то трябва да си изработи собствен, затова е рисково дете. Независимо, че са с няколко заболявания децата, е хубаво да бъдат под наблюдение и да се следят постоянно. Да не се опитва домашно лечение“, посочи още специалистът.

„Това не е епидемия. Това е един епидемичен взрив, който за добро или лошо смятаме, че е ограничен, не се разпространява. Нито едно от тези деца не е ваксирано и това е основната причина, за да се разболеят. Имунизираните деца не, че не могат да се разболеят, но шансът е много по-малък и ще се премине по-леко“, допълни той.