/ ThinkStock/Getty Images
Пет деца от Разлог, на възраст от 8 месеца до 3-годишни, заразени с морбили са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна"-София.

Петима са болните от морбили у нас (ВИДЕО)

Децата са леко, до средно увредени от болестта, заяви д-р Петър Петров началник на "Инфекциозно отделение" в болницата. Предстои им лечение с продължителност поне пет дни, преди да бъдат изписани, уточни д-р Петров.

И петте деца не са били ваксинирани, съобщиха още от болницата.

Вчера проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи, че пет са потвърдените случаи на морбили у нас, но има сериозни съмнения за още 12 заразени деца. Четири от до момента диагностицираните с морбили деца са от Благоевградска област и не са били имунизирани срещу дребната шарка.

Има съмнения за още 12 деца, заразени с морбили

Под медицинско наблюдение са общо 145 души, които са имали контакт със заболелите. Петият установен случай на морбили е 37-годишна жена от София. Оказа се, че пациентката е обиколила две болници преди лекарите да установят, че оплакванията, от които страда, се отнасят до морбили. Сега тези от персонала на лечебните заведения, които не са преболедували и не са били имунизирани, ще трябва да изчакат 21 дни, за да се установи дали са носители на вируса.

Два случая на заболели от морбили са потвърдени у нас

На този етап не може да се говори за епидемия, а за взрив, обяви на извънреден брифинг д-р Радосвета Филипова от дирекция „Политика по промоция на здравето и превенция на болестите“ към Министерство на здравеопазването.