Празник на народната носия в с. Остров
Празник на народната носия в с. Остров / Дарик Враца архив

Традиционен празник на народната носия „Атанасовден“ ще се проведе за 34-и път в с. Острòв, общ. Оряхово. Началото му e поставено през далечната 1982 година с откриването на новопостроената читалищна сграда в селото.

Тогава събитието се е провеждало на 31 януари по стар стил, когато се почита паметта на Свети Атанасий Велики, но тъй като сградата е голяма и трудно отопляема от кметството решили да сменят датата и вече  втора година избират дата около 5 юли, когато е летния Атанасовден, след който  според традицията започва жътвата, разказва кметът Ирена Станкулова.

Тази година празникът ще е на 2 юли, събота. Ще има кулинарна изложба, дефиле на народни носии и музикална програма, в която са заявили участие 120 човека от общините Бяла Слатина и Оряхово. „Традиционните ястия в Острòв са качамак, просеник, саламура от риба или пиле, баници със сирене, къпани баници, лютика от сухи чушки с варени картофи и с кисели джанки. Това са нещата, които приготвят бабите от селото и които ще бъдат представени на изложбата. В помощ им се притичват млади последователи от читалищните работници, които продължават традициите, научени от техните прародители“, обяснява Ир. Станкулова.

По думите й желанието на жителите на селото е да опазят, съхранят и популяризират българския бит, и култура, за да го предадат на идните поколения. Защото народ, който не почита миналото си няма бъдеще, казват още от кметството.

 

Миналата година по време на празника е била открита етно сбирка „Безценно наследство“, в която са съхранени народни носии от раклите на острòвските баби и прабаби, и старинни вещи от техния бит.